Koelen en vriezen

mb-witgoed-bredaZit uw koel- of vrieskast vol ijs? Dan heeft het apparaat veel te lang moeten koelen.

Stel de temperatuur niet te laag in
De temperatuur van de koelkast moet nooit te laag ingesteld worden. Stand 2, 3 of 5 (of een bewaartemperatuur tussen de 4 en 7 graden) is voldoende om uw eten en drinken met het beste en goedkoopste resultaat koel te houden. Een te koude afstelling maakt van uw koelkast een semi-vrieskast, waardoor de energierekening hoog kan oplopen en de levensduur van de motor wordt verkort.

Sluit deuren en deksels goed
Zorg altijd dat deuren en deksels van koelers en vriezers goed gesloten zijn en niet telkens achter elkaar worden opengetrokken. De deur van een koel- en vrieskast trekt namelijk vacuüm, maar wanneer deze telkens geopend wordt stimuleert dat enkel de slijtage. Controleer dan ook altijd of de rubberranden nog heel zijn. Vertonen deze scheuren of erger, dan dienen ze vervangen te worden. Rubberranden moeten ook regelmatig gereinigd te worden. Gebruik geen zeep, maar liefst een doekje met (warm) water. Dit geldt ook voor het schoonmaken van de koeler of vriezer zelf. Ook kan de deur komtrekken als de deuren niet goed zijn afgesloten. Hierdoor beschadigt uw dure keuken.

Zet geen warme etensresten in de koel- of vrieskast
Laat warme etenswaren eerst afkoelen voordat u het opbergt in de koel- of vrieskast. Zorg daarbij ook dat het voedsel goed en liefst luchtdicht is afgesloten. Zo wordt de temperatuur binnenin de koelkast zo min mogelijk beïnvloedt en blijft uw eten het best bewaard.