Vaatwasser

Komen de pannen niet schoon uit de vaatwasser of ruikt de machine niet meer zo fris? Dan kunt u een aantal dingen doen.

Verwijder grof vuil
Het is een mythe dat u vuil vaatwerk niet in de machine mag zetten. Dit mag wel degelijk. Uiteraard is het wel belangrijk om grof vuil (kippenbotjes, satéprikkers) te verwijderen voordat u het in de vaatwasser zet. Reinig kaarsenstandaards of schoteltjes met kaarsvetrestjes nooit in de vaatwasmachine. Kaarsvet stolt direct in heet water en zet zichzelf vast, waardoor de afvoerpomp dichtslibt en het verwarmingselement kapot gaat.

Gebruik de juiste vaatwasproducten
Zorg ervoor dat u de juiste producten gebruikt: vaatwaspoeder of –tabletten in het poederbakje, spoelglans in het glansbakje en genereerzout in het daarvoor bestemde zoutvat. We raden u af om waspoeder bestemd voor kleding te gebruiken, de producten in de verkeerde bakjes te plaatsen of zelfs volledig schoongespoelde vaat in de machine te zetten. Als u schone vaat in de machine zet kan het poeder geen juiste chemische reactie maken met het vuil, waardoor de wasbeurt zinloos is.

Controleer regelmatig
Maak met regelmaat de filters schoon en verwijder altijd eventuele resten die zich daar na een wasbeurt hebben opgehoopt. Zo zorgt u ervoor dat de spoelmotor of afvoerpomp niet vastloopt of beschadigt. Loop ook de gaatjes van de ronddraaiende sproeierarmen zo af en toe na. Bij verstoppingen kan er geen water uitkomen, waardoor de vaat niet goed schoon wordt.

Reinig eens in de twee maanden
Tot slot adviseren wij u om eens in de twee maanden uw vaatwasser met een eetlepel poedersoda te reinigen. U heeft voortaan een perfect werkende vaatwasser die weer een lange tijd met plezier meegaat.