Wassen en drogen

Komt uw kleding vies weer uit de wasmachine of haalt u vochtige kledingstukken uit de droger? Hier zijn wat tips om dit voortaan te voorkomen.

Maak zakken van wasgoed leeg
Daarnaast is het belangrijk om altijd voor het wassen de kledingzakken te controleren. Kleine spullen kunnen de afvoerslang verstoppen en zelfs de machine beschadigen. Maak broekzakken daarom altijd leeg en stop kleine kledingstukken zoals sokken, zakdoeken en bh’s altijd in een dichtgeknoopte kussensloop of een daarvoor bestemde waszak.

Niet te veel waspoeder gebruiken
Wees zuinig met waspoeder en –middel, want te veel gebruik kan grijze vlekken op het wasgoed achterlaten. U zou zelfs de hoeveelheid waspoeder (vermeld op het pak) met gemak kunnen halveren! Als u dan ook nog op lage temperaturen wast, verlengd u de levensduur van uw machine.

Laad de wasmachine en de droger nooit te vol
Laad uw wasmachine of droger nooit te vol. Een te volle trommel wast of droogt de kleding niet goed. Een goede luchtcirculatie droogt uw was sneller en beter en werkt ook nog eens energiezuiniger. Bij de wasmachine kan het water en wasmiddel op de juiste plekken komen als deze niet te vol zit. Wasgoed moet de ruimte hebben om te kunnen vallen, slingeren en draaien in de trommel. Dit zorgt voor wrijving, waardoor het vuil uit het weefsel spoelt en de was weer schoon is.

Droogt uw machine nog niet naar behoren? Controleer dan of de slang van de afvoerdroger niet te lang is of te veel bochten heeft en of de doorvoer naar buiten niet te klein is of verstopt zit.

Zorg dat afvoerslangen niet verstopt zitten
Wanneer het water in de wasmachine niet wegloopt, kan er een mankement zijn aan de pomp of afvoerslang. Controleer in dat geval eerst even het pluizenfilter van de afvoerpomp en de afvoerslang.Controleer ook of de afvoerslang niet te diep in de afvoer is geplaatst. De machine kan dan namelijk gaan ‘hevelen’: het water wat de machine ingaat, stroomt direct het afvoersysteem in. Uw energiemeter maakt overuren en u loopt het risico dat het verwarmingselement doorbrandt.

Waterbeveilingsslot
Is uw machine niet uitgerust met een waterslot? Laat deze dan extern aanbrengen. Dit slot zorgt ervoor dat bij een lekkage de waterschade beperkt blijft. Het slot sluit het watertoevoer af en voorkomt dat honderden liters water uw huis doorstromen.

Reinig de machine een keer grondig
Voor grondige reiniging kunt u het beste een eetlepel sodapoeder gebruiken. Draai de wasmachine zonder wasgoed en wasmiddel op 70-80 graden. Indien nodig herhaalt u dit een keer. U merkt dat de wasmachine inwendig weer helemaal schoon is en weer fris ruikt. Vergeet ook het zeepbakje niet schoon te maken. Dit bakje kunt u gemakkelijk uit de machine verwijderen en weer terugplaatsen.

Heeft u een condensdroger? Reinig deze met regelmaat, bij voorkeur een keer per twee maanden. Als de droger vervuild of geheel verstopt is, dan werkt deze niet meer naar behoren met een slecht droogresultaat als gevolg.

Click edit button to change this text.