Vuile was

  • Help, mijn was is niet schoon!
  • Ben ik te gul geweest?
  • Teveel zeep gebruikt?
  • Hoezo gul geweest? Hoe voller de trommel, hoe beter hij toch wast? Of niet soms!
  • En nu komt mijn was niet schoon uit mijn wasmachine!
  • Dus nog maar een keer de was gedraaid, zelfs nog wat meer waspoeder.
  • En nu….:grijze vlekken?
  • Hoe weet u dat?
  • U bent te gul, U stopt Uw trommel te vol en U gebruikt teveel waspoeder….

Wasgoed moet vallen, rollen in de trommel, slingeren, draaien en butsen. Het vallen, rollen en wrijven zorgt er voor dat vuil uit het weefsel gespoeld wordt. Wanneer de wastrommel echter te vol geladen wordt verliest het wasgoed haar bewegingsvrijheid. Het draait wel rond maar komt niet meer van haar plaats af. Gevolg, zeepsop loopt niet goed meer door de weefsels en het schuren van het wasgoed tegen trommel en andere wasstukken, precies wat uw grootmoeder vroeger met dat wasbord deed, gebeurt niet meer. Het gevolg is dat de was wel geweekt, maar niet schoon gewassen wordt. Denk er dus altijd aan dat de trommel niet tjokvol is maar slechts voor tweederde gevuld. Uw gulheid met wasgoed en teveel waspoeder bracht dus die grauwsluier teweeg.

Vlekkenmonsters. Soms is het poeder echt een vlekken monster. Te veel zeeppoeder maakt vlekken. Waspoeder wordt van aardolie gemaakt en daarna optisch gewit. Wanneer het goed oplost en vervolgens door het weefsel kan spoelen bindt het zich op chemische wijze aan het vuil en neemt dit mee. Is er echter teveel poeder dan lost dit niet op. Het kan het werk niet meer aan, klontert tot een dikke plak en hecht zich vervolgens aan de kledingstukken (en aan het zeepbakje en leidingen).

Met als gevolg grijzige vlekken op het wasgoed.
Volg dus altijd de voorschriften wat betreft temperatuur en hoeveelheid. Het poeder reageert namelijk op de voorgeschreven temperatuur. Gebruik liever gewoon waspoeder. Vloeibaar wasmiddel laat dikwijls een vettige laag na aan de binnenkant van uw machine en dat kan zelfs behoorlijk gaan stinken.

Wilt u de machine reinigen van aanslag,gebruik 1 eetlepel sodapoeder in plaats van de gebruikelijke hoeveelheid waspoeder en draai de wasmachine nu zonder wasgoed en waspoeder op 70 – 80 graden. Indien nodig herhaal dit nog 1 of 2 keer. keer. U zult nadien zien: Uw wasmachine is weer inwendig schoon en ruikt weer fris.

Click edit button to change this text.