Wasdroger

  • Help, mijn was is niet droog!
  • Dan moet het in de droger
  • Daar zit het al in
  • Misschien te kort of te lang?
  • De tijd van drogen te kort? Of de slang te lang?

Een wasdroger die niet droogt kan een technisch mankement hebben. Het verwarmingselement kan dus kapot zijn. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn die u zelf kunt verhelpen. Wasgoed droogt door de circulatie van warme lucht. Er bestaan twee soorten drogers:

  • Een afvoerdroger, hierbij wordt de vochtige lucht afgevoerd middels een afvoerslang
  • Een condensdroger, hierbij wordt de vochtige lucht middels een condensor (ook wel warmtewisselaar genoemd) omgezet in water. Dit water kan dan vervolgens middels een pomp in de wateropvangbak worden gepompt, dan/wel middels een apart aangelegde afvoer rechtstreeks via het riool worden afgevoerd.

Is nu de slang van de afvoerdroger te lang of heeft deze teveel bochten, of is de doorvoer naar buiten te klein, dan kan de vochtige lucht die uit de droger wordt geblazen niet zomaar zonder problemen weg. Ook een afvoerslang die verstopt zit voert geen warmte af.
De droger zal dan zeer lang over het programma doen, met andere woorden, hij zal langer dan normaal draaien, waardoor het apparaat inwendig veel te warm wordt. Het wasgoed droogt niet goed, warmte, vocht, en stof (afkomstig uit de kleding) kan niet weg, waardoor vervolgens het verwarmingselement kan doorbranden. Mocht Uw droger zijn uitgevoerd met een thermische beveiliging, dan zal in dat geval het verwarmingselement uitgeschakeld worden, dit om eventueel brandgevaar te voorkomen.
Het gevolg is dan wel dat de machine niet meer warm wordt, maar slechts alleen nog maar koude lucht blaast, waardoor Uw kleding uiteraard niet meer droogt. Het is dan ook altijd raadzaam om een droger nooit te vol te beladen. Hoe voller de machine gevuld, hoe slechter de inwendige circulatie. Men kan dit vergelijken met een overvolle waslijn. Zogauw je bijvoorbeeld handdoeken over elkaar heen aan de lijn hangt gaat het drogen veel en veel langer duren.

Was het U wel eens opgevallen dat de trommel van een droger veel groter is dan die van Uw wasmachine? Dat is niet zo gemaakt omdat U er dan meer in kunt doen, maar om de natte kleding tijdens het draaien beter uit elkaar te gooien, waardoor de luchtcirculatie en warmteverdeling in de trommel optimaal is.
Regel is om slechts een halve hoeveelheid was uit de wasmachine tegelijk te drogen. Het is beter (sneller en goedkoper) om het wasgoed in twee delen apart te drogen dan alles ineens. Tevens dient U Uw wasgoed met minimaal 700 toeren te hebben gecentrifugeerd.
Hoe hoger het toerental van Uw wasmachine des te droger kan Uw wasgoed in de droger, waardoor U de levensduur van de droger verlengt. Het is dan ook zeer verstandig bij een laag-toerige wasmachine niet Uw wasgoed middels een droger te laten drogen. Uw droger maakt dan zeer lange overuren, en Uw energierekening zal aanzienlijk stijgen. Wist U verder

  • Dat een condensdroger bij goed gebruik gemiddeld 8 tot 10 jaar, en dat een afvoerdroger bij goed gebruik zeker zo’n 18 jaar meegaat?
  • En dat daarentegen een afvoerdroger minder duur is in aanschaf en onderhoud?
  • En wist U dat hetgeen dat U in de droger doet met maximaal 40 minuten droog dient te zijn?

Belangrijk is dan wel de belading, regelmatig onderhoud en een juist afvoersysteem!

Click edit button to change this text.