Waterslot

  • Help, de wasmachine doet het niet meer! Hij pakt geen water
  • De kraan?? Kapot? Dichtgedraaid?
  • Gewoon open hoor. Ik heb een waterstop, dus er kan nooit iets mis gaan.
  • Dan zegt hij; stop!!
  • Wie??
  • Die waterstop
  • Hoezo stop?? Hij heeft het water wel net weggepompt
  • Niet alleen gepompt, hij heeft het ook laten lopen?
  • Er kan een lekkage zitten, in de slang of in de trommel, of de slang zit te diep.

waterslotWanneer een wasmachine snel water verliest (8 liter) dan gaat de waterstop zijn veiligheidsplan uitwerken. Kortom; hij stopt met water geven, dit om te voorkomen dat door een lekkage honderden liters water een weg gaan zoeken door uw huis. Zo’n lekkage kan ontstaan door een lekke aan- afvoerslang of zelfs een gat in de trommel.
Een oorzaak zou kunnen zijn bijvoorbeeld een vergeten euro, flippo, casinomuntje, disco-consumptiemun, maar ook bijvoorbeeld spijkers, die nog in een broekzak zaten.
Muntjes of flippo’s kunnen in een wasmachine gaan werken als een blikopener en richten daarbij dan een schade aan die de waarde van het muntstuk ver te boven gaat.
Daarom is het belangrijk om kledingzakken goed te controleren. Maar ook bh-beugels kunnen veel schade veroorzaken. U kunt deze dan ook het beste wassen middels bijvoobeeld een dichtgebonden kussensloop. Komen de beugels uit Uw bh, dan blijven ze zitten in dit sloop.

Daarnaast kan middels de afvoerslang het water uit de wasmachine worden ‘gehevelt’. Dit kan gebeuren wanneer u bijvoorbeeld de slang te diep in de afvoerbuis hebt gestoken (u weet wel, juist om te voorkomen dat hij er uit schiet en dan voor een waterballet zorgt). Misschien hebt u wel eens gezien hoe een aquarium geleegd wordt. De waterslang wordt geheel met water gevuld (vacuĆ¼m) en vervolgens met het ene eind in het aquarium en het andere in een emmer gehangen. Het water vergeet dan de wet van de zwaartekracht en loopt zonder problemen (eventueel zelfs een stukje omhoog) uit de bak, net zo lang tot alle vloeistof verdwenen is.
Bij ‘hevelende wasmachines’ gebeurt in principe, weliswaar onbedoeld, precies hetzelfde. Ook hier wordt met een behoorlijke snelheid alle water uit de machine geheveld.
Mocht u in zo’n geval dan geen waterslotbeveiliging hebben aangebracht dan zal de wasmachine automatisch water blijven nemen dat dan weer direkt met dezelfde snelheid via de afvoer weer verdwijnt.
Een juist aangebracht waterslotbeveiliging zal vanwege zijn werking dit hevelingsproces voorkomen. Een minder hoge uitvallende waterrekening is daarmee voorkomen.
Bijkomend gevaar van dit ‘hevelen’ bij een wasmachine, maar ook bij een vaatwassr) is dat het verwarmingselement overuren gaat maken. Doordat het binnenkomend water verwarmt dient te worden (wat echter ook weer direkt de machine uitloopt) blijft dit element coninu heet, totdat deze, als u pech hebt, vanzelf doorbrandt.

Hang de slang dus nooit te diep, controleer broek- en jaszakken en zorg voor een betrouwbaar waterslot. Informeer voor een goed waterslot eventueel bij de vakman.